ENFİYE


DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMİ:ENFİYE

Karabiber ya da enfiye olarak bilinen bitkisel tozların buruna çekilerek hapşırma refleksinin uyarılmasıdır. Hapşırma, üst ve alt solunum yollarının en önemli savunma mekanizmalarından biridir. Hapşırırken verilen havanın ve içindeki partiküllerin çıkış hızı yaklaşık 140 km/saattir. Dolayısıyla fizik kanunları gereği hapşırdığımız zaman geri tepme prensibiyle bakınız neler olur:
Beyin damarları genişler. Gözyaşı ve sinüs kanalları açılır. Kalp damarları genişler. Akciğerlerde normal solunumla atamadığımız rezidüel (ölü) hava dışarı atılır. Kalbin diyastol (gevşeme) sonu dinlenme süresi artar. Bir anlamda kalp milisaniyeler düzeyinde durur ve tekrar çalışmaya başlar. Muhtemelen hapşıran birine "çok yaşa" denmesinin nedeni de budur.

Kanaatimiz odur ki; Türk toplumunda geçmişte Alzheimer hastalığı, erken bunama, senil demans, Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıkların bugüne göre çok daha az görülmesinin nedeni enfiyenin yaygın biçimde kullanılıyor olmasıdır ve biz düzenli enfiye kullanımının artan kalp-damar hastalıkları açısından da koruyucu bir etkisi olduğunu düşünüyoruz. Ve geçtiğimiz haftalarda "Hapşırık Kalbe İyi Geliyor!" başlığıyla basında yer alan haber: Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Hüseyin Telli, vücudun doğal refleksi olan hapşırık sırasında ağızdan çıkan havanın hızının çok yüksek olduğunu söyledi. Bu hızın vücutta oluşan yüksek basınçtan kaynaklandığını belirten Telli, "Hapşırırken karın bölgesi ve beyin ağırlıklı olmak üzere vücutta büyük bir basınç ortaya çıkar. Bu basınç nedeniyle kalp damarlarına yoğun kan gider" dedi. Bazı riskler taşısa da kalp damarlarına kan gitmesini sağlayan hapşırığın kalp için faydalı olduğunu vurgulayan Telli, “Basınç nedeniyle bayılmalar, hatta hapşırığın tutulması durumunda çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Ancak biz kalp uzmanları, sağlıklı kalp için hapşırığı severiz. Tansiyon hastalığı ve bayılma tehlikesi olmayan kişiler, hapşırıkla sağlıklı bir kalbe sahip olabilirler” diye konuştu.

Metin: Uzm. Dr. Suat ARUSAN

5 YORUM YAPILDI :

  1. Adsız dedi ki...

    Enfiye, ince toz halinde bulunan, burun deliklerine çekilerek kullanılan bir tütün mamulüdür. Kullanan kişinin burun mukozasından kan dolaşımına geçer ve merkezi sinir sistemini etkileyerek etkisini gösterir. Bu bakımdan, kokain çekme ile benzer bir yol söz konusudur ancak fizyolojik etkisi farklıdır. Tütün mamulleri tüketimi tarihinde ilgi çekici yeri ve müptelaları vardır. Kullanımı bundan 250 yıl kadar önce Avrupa saray sosyetesi arasında yaygınlaşmıştır. Fransa ve İngiltere soylularının zarif parmak hareketleri yapmak suretiyle ipek mendillerini zerafetle açıp teşhir etmek için bir vesile teşkil ederdi. Bir dönem sarma tütün ve sigara taşımakta kullanılan tabaka gibi, enfiye de özel bir enfiye kutusunda taşınırdı. Porselen ve altın, gümüş gibi değerle madenlerden yapılanları, kullanıcının zevk sahibi ve varsıl sınıf mensubu olduğunun göstergesi sayılırdı. Kadınlar ve erkekler arasında keyif verici olarak kullanılan enfiye o zamanlar her yerde kolaylıkla bulunabiliyordu.

  2. Adsız dedi ki...

    enfiye genellikle 10 gram ağırlığında olup görkemli kutularla satılır.Hapşırma refleksini uyardığı çok gerçekçi değildir..çünkü uzun zamandır kullanıyorum ve kullanan arkadaşlarım arasından enfiye kullandıktan sonra hapşıranı pek görmedim birkaçı hariç.bünyesel bir mesele bu..

    enfiye burna çekildiği zaman sanki dünyanın en temiz havasını alıyormuşcasına solunum yollarınızı açar..elbette her üründe oldugu gibi çok fazla kullanılırsa zarar verebilir..günde 10 defa kullanılması normaldir..

    anasonlu enfiye fazla bağımlılık yapabilir..kayısılı olan (apricot) idealdir..löwen prise yani ASLAN ENFİYESİ ise kullanıldıktan sonra insanı duraganlaştırabilir..ama LÖWEN PRİSE de gayet solunum yolları açmak için idealdir.

    size tavsiyem sadece dostlarınızın ve Allah'ın göreceği yerlerde kullanın..çünkü insanlar anlayamaz ve dedikodu çıkartabilirler..

  3. Adsız dedi ki...

    yazdıklarınızla enfiyenin hiçbir ilgisiyoktur çünkü enfiye ile tütünün hiç bir ilgisi yoktur enfiye otu kurak iklimi seven bir bitkidir genelde torosların eteğirde nadir bulunan bir ottur.

  4. Adsız dedi ki...

    şu anda modern dünyada kullanılan enfiyeden bahsediyorum.

  5. Cenk dedi ki...

    Konunun ardından seneler geçmiş, şu an 31 Ekim 2016. Enfiye'nin baharatçılarda satıldığını öğrendim ve bir baharatçıya gidip sordum. Varmış, bir şişe (minik bir şişede satılıyor) 3 ytl verip aldım. Üzerindeki etikette çeşitli şifalı otlardan mamül olduğu yazıyordu. Eve geldim, şişeyi açıp kokladım, baharat kokuyordu. kokusu oldukça güzeldi. Bu sanırım tütünden imal edilen türünden değildi. Elimin üst kısmına küçük bir parça döküp burnuma çektim. Bir dakika kadar bir süre içinde ilk hapşuruk geldi. Birkaç dakika içinde 10 defa falan hapşurdum ve birkaç defa da kağıt havluyla burnumu temizledim..