CHIROPRACTIC - MANUAL TERAPİ

Yunanca Cheir (el) ve Praxis (tedavi) sözcüklerinden oluşan Chiropractic "Elle Tedavi" anlamına gelir ve iskelet sistemi üzerine odaklanan bir tedavi yöntemidir. Omurga ve çevresel eklemlere uygulayıcının eliyle yaptığı müdahalelere "manipülasyon" denir. Sıklıkla kas, kemik, eklem ve bağ dokusu ile ilgili iskelet sistemi sorunlarını tedavi etmek için kullanılır. Tedavinin temel konsepti iki prensip üzerine kuruludur:

- Organizma güçlü bir kendini yenileme yeteneğine sahiptir
- Omurga yapısı ile organların fonksiyonları arasında sıkı bir ilişki vardır ve sağlıklı yaşam bu ilişkinin dengesine bağlıdır.

Omurga manipülasyonları ilk olarak Grek hekim Hipokrat tarafından tanımlanmıştır. Bugün bilindiği şekliyle her organ omurilikten çıkan sinirler tarafından uyarılır. Bu sinirlerin omurga sorunları nedeniyle sıkışması ve elektriksel iletimin bloke olması ilgili organda önce fonksiyonel sonra organik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Anlaşılabilecek en kolay örnek fıtıklardır. Örneğin bel fıtığı olan bir insanda bacaklara giden sinir lifleri omurilik düzeyinde sıkışır ve tedavi edilmezse bacakta kısmi felçler ortaya çıkar. Chiropractic, bu ilişkinin iç organlarda da aynı şekilde gerçekleştiğini ifade eder.

İltihaplı eklem romatizmaları, kemik kistleri ve kemik erimesi olan hastalar açısından chiropractic uygun bir tedavi yöntemi değildir.

0 YORUM YAPILDI :