DEVE DİKENİ



Deve dikeni, Meryemana dikeni
Yayılışı: Akdeniz ülkeleri, Güney Rusya ve Kuzey Afrika’da yaygın olan, Silybum marianum Türkiye sahil şeridinde özellikle Ege ve Marmara Bölgelerinde çok yaygındır, seyrek olarak subsp. anatolicum da yurdumuzda bulunmaktadır.
Kullanılan kısımları: Meyvaları (akenleri) (Cardui mariae fructus).
Etken bileşikleri: Silimarin ismi verilen flavonolignan karışımı; majör bileşik silibin (silibinin).
Etki ve kullanılışı: Silimarin karaciğer zehirlenmelerinde, özellikle Amanita phalloides ile olan mantar zehirlenmelerinde çok etkilidir. Etken bileşik silimarin karaciğer hücre çekirdeğinde polimeraz A’nın aktivitesini stimüle eder, karaciğerin rejenerasyon kabiliyetini arttırır; drogun antihepatotoksik etkisi yanındakologog etkisi de vardır. Mantar zehirlenmeleri (Amanita phalloides), kimyasal madde zehirlenmeleri (kloroform, halotan, karbontetraklorür vb), karaciğer sirozu, kronik-iltihabi veya bilhassa virütik sarılık ve safra rahatsızlıklarında kullanılır.

Dozaj: 12-15 g drog/gün.Çay: Günde 3 çay fincanı.
Hazırlanışı: 2 çay kaşığı (5g) drog üzerine 1 çay fincanı kaynar su dökülür, 10-15 dakika bekletilir, süzülür. Bitkisel çay nadiren kullanılır, zira silimarin bileşiklerinin ancak belli bir miktarı suda çözünür.
Kombinasyonları: Karaciğer ve safra rahatsızlıklarında kullanılan diğer droglarla kombine edilebilir.
Yan etkileri, geçimsizlikleri,kontrendikasyonları: Bazı bünyelerde nadiren hafif laksatif etki gösterir.
Katıştırma: Seyrek de olsa Onopordum meyvaları ile katıştırılabilir.

0 YORUM YAPILDI :