DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ







AKUPUNTUR & MOKSİBÜSYON

Akupunktur, çeşitli hastalıkların tedavisi için farklı kalınlık ve uzunluktaki iğnelerin cilde batırılması yöntemidir. Geleneksel Çin Tıbbına göre akupunktur noktaları, Qi (Chi) adı verilen "Yaşam Enerji"sinin dolaştığı meridyenler (kanallar) üzerinde yerleşmiştir. Aynı zamanda bu meridyenler iç organlar ve sistemlerle de bağlantılıdır ve ilgili oldukları organların isimleriyle anılırlar. Çin Tıbbına göre hastalıklar, bu kanallarda enerjinin tıkanması ya da "Yin&Yang" olarak adlandırılan iç dengenin bozulmasıyla ortaya çıkar. Bugün akupunkturun etki mekanizmaları bilimsel olarak anlaşılmış olup 5000 yıl önce herhangi bir teknolojik destek olmaksızın Çinlilerin bu noktaları nasıl tespit ettikleri hala sırrını korumaktadır ki ilk yazılı akupunktur kaynaklarında bildirilen 365 noktanın mikroskobik yapısının yakın yerlerde bulunan ancak akupunktur noktası özelliği olmayan cilt katmanlarından farklı olduğu bu yüzyılda anlaşılabilmiştir.
Tedavide Yin&Yang dengesinin sağlanması ve tıkanan enerji kanallarının yeniden açılması için her hastalığa özgü akupunktur reçeteleri oluşturulur ve bu noktalar iğnelenir. Özel iğnelerle yapılan klasik akupunktur tedavisinde iğnelere manipülasyonlar uygulanabilir ya da moksibüsyon tekniği ile ısı verilebilir. Ayrıca bu çelik iğneler üzerinden elektriksel uyarım da yapılabilir (elektroakupunktur). Günümüzde akupunktur noktalarını lazer ışığı ile uyarma yoluyla lazer akupunktur tekniği söz konusu olsa da yapılan çalışmalarda lazer akupunkturunun klasik iğne akupunkturuna göre daha az etkili olduğu saptanmıştır. Tarihte kullanılan akupunktur iğnelerine baktığımızda kemiklerden sert taşlara kadar birçok maddenin iğne olarak kullanıldığını görmekteyiz. Bugünse tedavi tüm dünyada FDA ve CE belgeli paslanmaz çelik ve tek kullanımlık iğnelerle yapılmaktadır. Böylece iğneyi sterilize etme sorunu ortadan kalkmış ve hastadan hastaya kan yoluyla bulaşan hastalıkların geçişi engellenmiş olmaktadır. Kliniğimizde kullandığımız iğnelerin kalınlıkları yaklaşık 0.25 mm'dir ve uygulama sırasında ağrı oluşturmamaktadırlar. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 1979 yılında verdiği bir kararla akupunkturun bilimsel bir tedavi yöntemi olduğunu ilan etmiş ve akupunkturla tedavi edilebilecek hastalıkların listesini yayınlamıştır:
Romatizmal Hastalıklar
Artrozlar (Kireçlenme)Bel - Boyun FıtıklarıSiyatalji (Siyatik Ağrısı)Tennis Elbow (Tenisçi Dirseği)Karpal Tünel Sendromu
Solunum Sistemi Hastalıkları
AstımAkut ve Kronik BronşitAlerjik RinitSinüzitGripal Enfeksiyon
Gastrointestinal Hastalıklar
AftDiş AğrısıGingivit (Dişeti İltihabı)GastritKabızlıkİshal
Cilt Hastalıkları
AkneÜrtiker - Allerjik DermatitZona ve SekeliPseuriazis (Sedef Hastalığı)Egzama
Nörolojik Hastalıklar
Başağrıları ve Migren Fascial Paralizi (Yüz Felci) Trigeminal Nevralji Periferik Nöropati
Endokrinolojik Hastalıklar
GuatrDiabet (Şeker Hastalığı)Aşırı TerlemePsikiyatrik Hastalıklar Stres Depresyon Uyku Bozuklukları
Psikosomatik Hastalıklar
Alışkanlıklar (Sigara / Alkol / Obesite)
Ürogenital Hastalıklar
Enürezis Nokturna (Gece Altını Islatma)Nörojenik MesaneSancılı Adet GörmeSterilite (Kısırlık)
Kulak Burun-Boğaz Hastalıkları
Tinnitus (Kulak Çınlaması) Meniere Hastalığı
MOKSİBÜSYON
Geleneksel Çin Tıbbında akupunkturla birlikte anılması gereken yöntemlerden biri de Moksibüsyon'dur. Bu tedavide yine akupunktur noktaları kullanılır ancak bu noktalar iğne yerine ısı uygulamasıyla uyarılır. Moksibüsyonda kullanılan ısı kaynağı değerli bir tıbbi bitki olan Artemisia'dır. Türkiye'de Pelinotu olarak bilinen Artemisia kendine has mistik kokusuyla yavaş yanma özelliğine sahiptir. Tıpkı bir puro gibi sarılmış Artemisia yaprakları yakılır ve belli bir mesafede akupunktur noktasına yaklaştırılır. Hasta uygulama sırasında akupunktur noktasından meridyen boyunca aşağı ve yukarı yayılan ısıyı hisseder. Tıkanmış akupunktur meridyenlerini açmak için oldukça etkili bir yöntem olan moksibüsyon, birçok klinik araştırmaya konu olmuştur. Örneğin sadece bu yöntemle astım, ülseratif kolit, migren, uykusuzluk gibi kronik hastalıkların dahi tedavi edildiği yayınlar mevcuttur. Kliniklerde moksibüsyon uygulaması özellikle migren ve depresyon tedavilerinde kullanılmaktadır.

0 YORUM YAPILDI :