ANTİROMATİZMAL İLAÇ KULLANIMI İKTİDARSIZLIK NEDENİ Mİ?



Journal of Urology dergisinin Mayıs sayısındaki rapora göre, kullanım nedenine bağlı olmaksızın, alınan tüm antiromatizmal - antienflamatuar ilaçlar orta - ileri yaş grubu erkeklerde iktidarsızlığa neden oluyor. Finlandiya Tampere Üniversitesi'nden Dr. R. Shiri ve ekibi tarafından yürütülen araştırmanın sonuçlarına göre daha önce romatizmal hastalıklara bağlı ağrıların neden olduğu sanılan iktidarsızlığın aslında kullanılan antiromatizmal ilaçlardan kaynaklandığı tespit edildi.
50-70 yaş arası 1126 erkek üzerinde 1994 yılında yapılan anketlere göre herhangi bir iktidarsızlık sorunu olmayan erkeklerin 5 yıl sonra tekrarlanan anketlerinde bu süre içinde düzenli antiromatizmal ilaç kullanmak zorunda olanların binde 97'sinde iktidarsızlık sorunu olduğu, kullanmayanlarda ise bu oranın binde 35 oranında kaldığı tespit edildi.


Antiromatizmal ilaç kullanan grubun istatistiklerine göre iktidarsızlık gelişimi teşhise bağlı değildi. Sonuç itibariyle antiromatizmal ilaç kullananlarda, kullanmayanlara göre iktidarsızlık gelişme riski iki kat (%200) artmıştır. Romatizmal bir hastalığı olduğu halde antiromatizmal ilaç almayanlarda ise bu risk sadece %30'dur.


Kaynak: Reuters Health Information

0 YORUM YAPILDI :