VİTAMİN EKSİKLİĞİ


Vitamin dendiğinde birçok kişinin aklına ilk gelenin haplar olduğuna işaret eden Dr. Earl Mindell, vitaminlerin yaşam için gerekli olan maddeler olduğunu hatırlatıyor. Vücudumuzun normal fonksiyonlarını gösterebilmesi için gereken vitaminlerin gerek doğal gıdalardan gerekse tamamlayıcılardan elde edilmesi, Mindell'a göre yaşamı devam ettirebilmek için şart. Her vitaminin vücutta ayrı ayrı görevleri bulunduğunu belirten Mindell, vitaminlerin diğer besinlerin, hatta birbirlerinin yerini tutamadıklarını anlatıyor.



"Vitaminlerin Kutsal Kitabı" adlı son kitabında vitaminler hakkında pek çok yanlış inanç olduğunu ve bunları düzeltmek istediğini belirten Mindell, "Yemek yemeden sadece vitamin kullanarak sağlıklı olmayı beklemeyin" diye uyarıyor. Mindell, vitaminlerin önemini de şöyle özetliyor:"Protein, yağ ve karbonhidratlar gibi diğer besin öğelerini karşılaştırdığımızda vitamin alışımız çok azdır. Ancak bir vitamindeki yetersizlik bile tüm insan vücudunda tehlikeye neden olabilir.



Doğal Viagra' Arginine



Bir amino asit olan 'Arginine' hipofizin normal işlev göstermesi için gereklidir. Sertleşmeyi "cinsel ilişkiye girecek kadar uzun süre sürdürememe" sorunu yaşayan erkekler için bir tamamlayıcı olarak sıkça tavsiye edilir. Penise daha fazla kan akışı sağlayarak daha sert ereksiyonla sonuçlanmasını sağlar. Herkeste aynı etkiyi göstermez. Cinsel performansta azami etkinlik için cinsel ilişkiye girilmeden 45 dakika önce alınmalıdır. Ayrıca sperm sayısını artırır, hastalıkla savaşan T hücrelerinin (T lenfositleri) sayısını yükseltir, fiziksel ve zihinsel uyanıklığı destekler.



Sigara içenlere



A, C, E vitamini Mindell'ın önemle üzerinde durduğu noktalardan biri 'doğru zamanda doğru vitamin kullanımı'. Bunun için özel durumlarda doğru vitamin seçimi şart. Çeşitli hastalıklar, meslekler gibi sigara tiryakiliği de bunlardan biri.İçilen her sigara 25 - 100 miligram C vitaminini yok eder. Sigara içenler akciğer kanserinin yanı sıra kalp damar ve akciğer hastalıklarına daha çok eğilimlidir. Tiryakiler özellikle A,C, E vitaminleri ve selenyum gibi antioksidanları tercih etmeli.



Yediklerinizden en fazla vitamini almak için



Eğer içerdikleri B ve C vitaminlerinden faydalanmak istiyorsanız taze sebzeleri yıkayın fakat suda bırakmayın.Kolaycılığı bırakın ve salatalarınızı ne zaman yiyecekseniz o zaman yapın. Meyve ve sebzeler kesilip bırakıldığında vitaminlerini kaybeder.Taze meyveleri, sebzeleri doğrarken ya da keserken keskin bir bıçak kullanın. Sebze dokuları ezildiğinde A ve C vitaminleri eksilir.Eğer birkaç gün süresince taze meyve ve sebzelerinizi yemeyi planlamıyorsanız, dondurulmuş olanlardan almanız daha iyi olur. Dondurulmuş yeşil fasulyenin vitamin içeriği, buzdolabında bir hafta süresince saklayacağınız taze olanlardan daha fazladır.Dondurulmuş eti '0' derecede saklayın ya da satın almanın ardından kalite kaybı ve bakteriyel üremeyi önlemek için hemen ısıyı düşürün.Pişirmeden önce donmuş sebzeleri eritmeyin.Brokoli yaprakları çiçek tomurcukları ve saplarına oranla daha yüksek A vitamini içerir.Poşetlerinde haşlayabileceğiniz dondurulmuş gıdalar olağan çeşitlere oranla daha fazla vitamin sunarlar ve bütün dondurulmuş gıdalar konserve olanlardan daha çok tercih edilir.Paslanmaz çelik ve cam, pişirme esnasında besinleri korumak için en iyi kaplardır.En kısa pişirme zamanı ve en az miktarda su, besinlerin vitamin kaybını azaltır.Konserve sebzeleri durulayarak aşırı tuzu yok edin.Patatesleri kabuğuyla fırında pişirin ya da haşlayın.Çorba yapmak için sebzelerin pişirme suyunu ve et sularını, tatlı için de meyvelerin şuruplarını kullanın.Cam kaplardaki süt ışıktan uzakta tutulmadığı sürece riboflavin, A ve D vitamini kaybına uğrayabilir. Işığa maruz kalan ekmek de bu besinleri kaybeder.



Vitaminlerin alfabesi



2B12 (Cobalamin)


Kırmızı kan hücrelerini yeniden üreterek anemiyi önler.
Büyümeyi destekler ve çocuklarda iştah açar.
Sağlıklı bir sinir sistemi sağlar, asabiyeti yatıştırır.
Kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
Konsantrasyonu, belleği ve dengeyi geliştirir.
Sigara nedenli kansere karşı önlem almada yardımcıdır.
Doğal kaynakları: Karaciğer, biftek, yumurta, süt, peynir, balık.



B13 (Orotik Asit)


Karaciğer sorunlarını ve erken yaşlanmayı önler.
MS'in (Multipl skleroz) tedavisine yardımcı olur.
Doğal kaynakları: Köklü sebzeler.




B15 (Pangamik Asit, DMG)


Hücre yaşam süresini uzatır.
İçkiye isteği nötrleştirir.
Yorgunluğu telafi eder.
Kandaki kolesterol seviyelerini düşürür.
Anjin ve astım semptomlarını yok eder.
Karaciğeri siroza karşı korur.
İçki sersemliğini azaltır.
Bağışıklık tepkilerini canlandırır.
Doğal kaynakları: Bira mayası, esmer pirinç, tahıl, balkabağı çekirdeği.




Biotin


Saçların beyazlaşmasını önlemeye yardım eder.
Kellik için önleyici tedavide yardımcı olur.
Kas ağrılarını yatıştırır.
Egzama ve deri iltihaplanmasını azaltır.
Doğal kaynakları: Sığır karaciğeri, yumurta sarısı, soya unu, bira mayası, süt.




Kolin


Kolesterolün kontrolüne yardımcı olur.
İleri yaşlarda bellek kaybı sorununun yenilmesine yardımcı olur.
Karaciğere yardım ederek toksinleri atmanıza yardımcı olur.
Sakinleştirici etki yaratır.
Alzheimer'ın tedavisine yardımcı olur.
Doğal kaynakları: Yumurta sarısı, beyin, yürek, yeşil yapraklı sebzeler, maya, karaciğer.






Mesleklere göre vitaminler:



Satış elemanları: Sabah ve akşam 50 mili- gram B kompleks, sabah ve akşam 60 miligram gingko biloba, günlük 30 - 100 miligram koenzim - Q10, sabah ve akşam 500 miligram kalsiyum ve 250 miligram magnezyum almalısınız.



Aktörler: Sabah ve akşam 50 miligram B kompleks, günde 1 kez E vitaminiyle birlikte koenzim - Q10 kompleks, sabah ve akşam 500 miligram kalsiyum ve 250 miligram magnezyum.



Kuaför ve manikürcüler: Kimyasal maddelere maruz kalmanız, vücuda zarar veren serbest radikallere yol açar. Vücudunuzun bunları ortadan kaldıracak ek antioksidanlara (kanser savaşçısı) ihtiyacı da artar. Sabah ve akşam 50 miligram B kompleks, günde 1 - 2 kez 500 miligram ekstra C vitamini, sabah ve akşam 60 miligram gingko biloba kompleks, günde 1 - 2 kez koenzim - Q10 E vitamini kompleks almalısınız.



İnşaat işçileri: Çeşitli zararlı maddelere maruz kaldığınızdan, günde iki kez 50 miligram B kompleks, günlük 30 - 100 miligram koenzim - Q10 ve günlük 1000 mcg. octocosanol önerilir.



P vitamini


Varlığının anlaşılmasından bu yana 65 yıl geçmesine rağmen, etkileri günümüzde daha yeni yeni anlaşılmaya başlanan bir vitamindir. Biyoflavonoid olarak bilinen P vitamini, turunçgillere sarı ve turuncu rengini veren suda çözünen vitaminlerden biridir. C vitaminine oldukça benzer özellikler taşır ve genellikle C vitaminiyle aynı besinlerde bulunur. Ortak özellikleri, flavon denilen vücut için oldukça yararlı öğeleri içermeleridir. Daha çok meyvelerin posasında bulunur. Kılcal damar geçirgenliği üzerine olan etkisinden dolayı, geçirgenliğin İngilizce karşılığı olan "Permeability" kelimesinin ilk harfini alarak P vitamini olarak isimlendirilmiştir. Hücrelere atardamar ile getirilen oksijen ve besin dokularda kullanıldıktan sonra ortaya çıkan karbondioksit ve diğer atık maddeler toplardamarlarla uzaklaştırılır. P vitamininin etkileriGenellikle C vitamini ile ortak çalışırlar. Benzer etkiler gösterirler.


C vitamininin emilimini artırır ve onu okside olmaktan (kayba uğramaktan) korur. Dolayısıyla C vitamininin etkili olduğu tüm konulara dolaylı yoldan katkı sağlar ve C vitamininin kullanımını artırır.


Kollajen doku denen destek yapının sağlığı ve dayanıklılığı üzerine olumlu etkilidir.


Kılcal damarların geçirgenliği ve yapısının korunması üzerine son derece yararlıdır. Kılcal damarların yırtılmasını ve kanamasını önler. Ayrıca bunların dayanıklılığını sağlayarak enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlar.


Damarların geçirgenliğini artırarak arterosklerozdan (damarlarda plakların oluşması nedeniyle tıkanması) korur.


Alerjik olaylarda etkili alerjen madde olan histamin maddesinin salınışını azaltır.


Menopozda D vitamini ile birlikte alınan P vitaminin östrojen hormonuna benzer etki gösterebildiği için sıcak basması şikâyetlerini önleyebileceği belirtilmektedir.


P vitamininin vücutta depolanmayıp fazlası atıldığı için, fazla tüketiminin herhangi bir zararlı etkisi bulunmamaktadır.Ne kadar P vitamini?Günlük alınması gereken miktarlar için günümüzde kesin bir rakam yok. Rutin, hesperidin, quersetin gibi türleri daha faydalı görülüyor. Her bir çeşidinden 50'şer mg veya hepsi bir arada olduğunda 125250 mg kadarı olumlu etkiler için yeterli görülmektedir.Doğal kaynakları: Turunçgil meyvelerinin beyaz derisi ve dilimleri, limon, portakal, greyfurt, domates, kayısı, kiraz, üzüm, kuşburnu, böğürtlen, yabanmersini, karabuğday, kuşüzümü, brokoli, marul, yeşilbiber, soğan, yeşil çay, kırmızı şarap, atkestanesi kabuğu, yerfıstığı.



Kaynak:Doğru vitaminle hayat kazanın - 2 / Ayşegül AYDOĞAN

Url:http://www.milliyet.com.tr/extra/venus/vitamin/vit001/vitamin38.html

0 YORUM YAPILDI :